Hulladékmentes menstruáció serdülőkortól

---------------------------------------------------

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció jelentkezése. Manapság ez hamarabb következik be, mint anno nagyanyáink, dédanyáink idején: Magyarországon átlagosan 12,6 éves korban, de leggyakrabban 11-14 éves kor között. A genetikai tényezők mellett a tápláltsági állapot, intenzív testmozgás is befolyásolják, hogy kinél mikor jelentkezik a "nagylánnyá válás", vagyis az első havi vérzés.

 

  

A tini lányok izgalommal, olykor szorongással várják az első menstruáció jelentkezését. Nagyon sokat jelent az első menzesz testi-lelki megélésében, hogy a serdülő milyen felkészítést, útravalót kap a család nőtagjaitól, elsősorban az édesanyjától.

Akármit is sugall a média és a reklámok, a kislányok nőiességük, női szerepeik kialakításában legfontosabb szerepe az édesanya mintájának van.

Ne kezeljük tabuként a menstruációt, a szükséges intimhigiéniai eszközöket ne rejtsük el, így már gyermekkortól megszokottá válik, hogy anyának időnként szüksége lehet  hasonló „pelusra”, mint a kisbabáknak.

Sokat segíthetnek az iskolai felvilágosító előadások, könyvek, kisfilmek, az őszinte, személyes beszélgetés. Komoly szerep jut a védőnőknek, valamint az iskolai biológia tanároknak is.

Említésre került az anyai minta: szerencsére egyre több hölgy tér át az egyszer használatos menstruációs eszközökről a hulladékmentes intimhigiéniás termékekre. Ezen anyukák értelemszerűen megosztják lányaikkal azon infót, hogy milyen zero waste alternatívák, menstruációs eszközök vannak: intimkehely, menstruációs bugyi, mosható női egészségügyi és tisztasági betét.

Menstruációs tények és számadatok: egy nő élete során átlagosan 3000 napot, azaz több mint 8 évet menstruál. Ez idő alatt kb. 12 ezer eldobható intimhigiéniás terméket (tampont vagy betétet) használ el, ami körülbelül 150 kg hulladékot jelent fejenként. Érdemes tehát megismerkedni a hulladékszegény és egészségesebb alternatívákkal.

Miért fontos mindez? A menstruációs termékek 90%-a műanyag: egyetlen betét annyi műanyagot tartalmaz, mint négy nejlonszatyor. Vagyis ha a környezettudatosságról és az általunk termelt hulladék csökkentéséről van szó, elkerülhetetlen beszélni róla.

 

 

Zero waste menstruációs eszközök:

1. Intimkehely

Az intimkehely vagy menstruációs kehely egy orvosi szilikonból készült tölcsérszerű eszköz, amelyet a tamponhoz hasonlóan a hüvelyben kell elhelyezni. Itt enyhe vákuumot képezve akár 10-12 órán keresztül is biztonságosan felfogja a menstruációs vért.

A menstruációs kehely előnyei:

  • Egészségesebb alternatíva a tamponnál: a hüvelyi nedvességet nem szívja fel, csak a menstruációs vért gyűjti össze úgy, hogy az nem érintkezik a hüvely falával. Ennek köszönhetően nem maradnak fehérítővel kezelt műszál darabkák a hüvelyben, és a TSS betegség (toxikus sokk szindróma) előfordulása is szinte teljesen kizárható.
  • Kényelmes: bár nagyobb, mint egy hagyományos tampon, jelenléte abszolút nem érezhető.
  • Környezetbarát, hulladékmentes, pénztárcabarát alternatíva: kb. 5-6 doboz tampon árából beszerezhető és akár 10 évig is kiszolgálhat egy kehely.

 

 

2. Mosható betét

Az eldobható betétek egészségtelenek, környezetszennyezőek, és a tamponhoz hasonlóan rengeteg soha le nem bomló szemetet termelünk velük: műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. Ráadásul a nedvszívó képességért felelős nátrium-poliakrilát vegyület rendkívül mérgező; belélegezve, bőrrel érintkezve, lenyelve súlyos egészségkárosodást okozhat. Egyes kutatások szerint negatívan befolyásolhatja a női ciklust; elnyújthatja azt, valamint alhasi görcsöket okozhat.

Mivel mi nők évtizedekig menstruálunk, az eldobható intimhigiéniai termékek használatával komoly veszélynek vagyunk kitéve. Ráadásul nagyon sokan küzdenek ilyen-olyan visszatérő nőgyógyászati panaszokkal (pl. hüvelyszárazság, gombásodás, ekcéma), amelyek egy része szintén ezen eldobható termékek használatára vezethető vissza.

A mosható betétek már nem olyanok, mint nagymamáink korában. Olyat célszerű választani, aminek a bőrrel érintkező felülete puha, OEKO-TEX tanúsítvánnyal vagy GOTS minősítéssel rendelkező textilből készül. Megfelelően kezelve és mosva az élettartamuk 5 év is lehet. Használatuk egyszerű: hideg vizes öblítés után elegendő a fehérneműkkel együtt kimosni őket, amikor amúgy is indítanál egy mosást.

3. Menstruációs bugyi

Lényegében olyan, mint egy hétköznapi fehérnemű, azzal a különbséggel, hogy rendkívül innovatív, netán antibakteriális, ezüstionos, szagzárós textilek felhasználásával készül és nagy kapacitású nedvszívó mag, valamint nedvességzáró anyag kerül bevarrásra. Itt is fontos szempont, hogy a bőrrel érintkező rész OEKO-TEX tanúsítvánnyal vagy GOTS minősítéssel rendelkező bőrbarát textil legyen.

Használhatók intimkehely mellé kiegészítő védelemként, vagy a nagyobb nedvszívó képességgel rendelkező változatok önmagukban is, erősebb vérzés esetén. Éjszakára is szuper alternatíva; a derékig bevarrt nedvszívó magos és nedvességzárós változat atombiztos megoldás, az átázás elkerülhető vele. Különösen olyan hölgyeknek nyújt magabiztos védelmet, akik nagyon előre vagy hátrafelé véreznek.

Sportoláshoz is használhatók a menstruációs bugyik. Többféle fazonban kaphatók: bikini, boyshort, brazil bugyi, tanga.

A mosható női betétek és menstruációs bugyik előnyei:

  • Vegyszerektől mentesek, nem irritálnak
  • Kényelmesek, extra nedvszívó képességgel rendelkeznek
  • Többféle divatos fazon és minta közül választhatsz, a ciklusod erősségéhez igazodva
  • Lecsökkented a háztartási hulladékot

 

 

Bővebben a Timo design menstruációs bugyi és mosható női betét márkáról:

Major-Megyeri Tünde a Timo design® zero waste márka megálmodója, tulajdonosa, a termékek tervezője és készítője is egyben. A márka 2015-ben született, fő profilja egyedi menstruációs bugyik és mosható női betétek gyártása.

Tünde eredeti végzettsége orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus. Évekig egészségügyben, illetve vegyiparban dolgozott, valamint kutatóként. Fő szakterülete a mikrobiológia. Ezáltal nemcsak készítőként, hanem egészségügyi vonatkozásban is van rálátása ezen női intimhigiéniás termékek egészségvédelemben játszott kiemelkedő szerepére.

A Timo design® mosható menstruációs termékek kis szériában, nagy odafigyeléssel, szívvel-lélekkel készülnek, kiváló minőségben. Innovatív textilek felhasználásával a lehető legnagyobb komfort eléréséért, illetve hogy a termékek strapabíróak, tartósak legyenek.

 

Cikk a Timo design®-ról, menstruációs termékekről: