Hulladékmentes menstruáció serdülőkortól

---------------------------------------------------

A nővé válás hosszú folyamatának egyik fontos testi jele és mérföldköve a menstruáció jelentkezése. Manapság ez hamarabb következik be, mint anno nagyanyáink, dédanyáink idején: Magyarországon átlagosan 12,6 éves korban, de leggyakrabban 11-14 éves kor között. A genetikai tényezők mellett a tápláltsági állapot, intenzív testmozgás is befolyásolják, hogy kinél mikor jelentkezik a "nagylánnyá válás", vagyis az első havi vérzés.

 

  

A tini lányok izgalommal, olykor szorongással várják az első menstruáció jelentkezését. Nagyon sokat jelent az első menzesz testi-lelki megélésében, hogy a serdülő milyen felkészítést, útravalót kap a család nőtagjaitól, elsősorban az édesanyjától.

Akármit is sugall a média és a reklámok, a kislányok nőiességük, női szerepeik kialakításában legfontosabb szerepe az édesanya mintájának van.

Ne kezeljük tabuként a menstruációt, a szükséges intimhigiéniai eszközöket ne rejtsük el, így már gyermekkortól megszokottá válik, hogy anyának időnként szüksége lehet  hasonló „pelusra”, mint a kisbabáknak.

Sokat segíthetnek az iskolai felvilágosító előadások, könyvek, kisfilmek, az őszinte, személyes beszélgetés. Komoly szerep jut a védőnőknek, valamint az iskolai biológia tanároknak is.

Említésre került az anyai minta: szerencsére egyre több hölgy tér át az egyszer használatos menstruációs eszközökről a hulladékmentes intimhigiéniás termékekre. Ezen anyukák értelemszerűen megosztják lányaikkal azon infót, hogy milyen zero waste alternatívák, menstruációs eszközök vannak: intimkehely, menstruációs bugyi, mosható női egészségügyi és tisztasági betét.

Menstruációs tények és számadatok: egy nő élete során átlagosan 3000 napot, azaz több mint 8 évet menstruál. Ez idő alatt kb. 12 ezer eldobható intimhigiéniás terméket (tampont vagy betétet) használ el, ami körülbelül 150 kg hulladékot jelent fejenként. Érdemes tehát megismerkedni a hulladékszegény és egészségesebb alternatívákkal.

Miért fontos mindez? A menstruációs termékek 90%-a műanyag: egyetlen betét annyi műanyagot tartalmaz, mint négy nejlonszatyor. Vagyis ha a környezettudatosságról és az általunk termelt hulladék csökkentéséről van szó, elkerülhetetlen beszélni róla.

 

 

Zero waste menstruációs eszközök:

1. Intimkehely

Az intimkehely vagy menstruációs kehely egy orvosi szilikonból készült tölcsérszerű eszköz, amelyet a tamponhoz hasonlóan a hüvelyben kell elhelyezni. Itt enyhe vákuumot képezve akár 10-12 órán keresztül is biztonságosan felfogja a menstruációs vért.

A menstruációs kehely előnyei:

 • Egészségesebb alternatíva a tamponnál: a hüvelyi nedvességet nem szívja fel, csak a menstruációs vért gyűjti össze úgy, hogy az nem érintkezik a hüvely falával. Ennek köszönhetően nem maradnak fehérítővel kezelt műszál darabkák a hüvelyben, és a TSS betegség (toxikus sokk szindróma) előfordulása is szinte teljesen kizárható.
 • Kényelmes: bár nagyobb, mint egy hagyományos tampon, jelenléte abszolút nem érezhető.
 • Környezetbarát, hulladékmentes, pénztárcabarát alternatíva: kb. 5-6 doboz tampon árából beszerezhető és akár 10 évig is kiszolgálhat egy kehely.

 

 

2. Mosható betét

Az eldobható betétek egészségtelenek, környezetszennyezőek, és a tamponhoz hasonlóan rengeteg soha le nem bomló szemetet termelünk velük: műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. Ráadásul a nedvszívó képességért felelős nátrium-poliakrilát vegyület rendkívül mérgező; belélegezve, bőrrel érintkezve, lenyelve súlyos egészségkárosodást okozhat. Egyes kutatások szerint negatívan befolyásolhatja a női ciklust; elnyújthatja azt, valamint alhasi görcsöket okozhat.

Mivel mi nők évtizedekig menstruálunk, az eldobható intimhigiéniai termékek használatával komoly veszélynek vagyunk kitéve. Ráadásul nagyon sokan küzdenek ilyen-olyan visszatérő nőgyógyászati panaszokkal (pl. hüvelyszárazság, gombásodás, ekcéma), amelyek egy része szintén ezen eldobható termékek használatára vezethető vissza.

A mosható betétek már nem olyanok, mint nagymamáink korában. Olyat célszerű választani, aminek a bőrrel érintkező felülete puha, OEKO-TEX tanúsítvánnyal vagy GOTS minősítéssel rendelkező textilből készül. Megfelelően kezelve és mosva az élettartamuk 5 év is lehet. Használatuk egyszerű: hideg vizes öblítés után elegendő a fehérneműkkel együtt kimosni őket, amikor amúgy is indítanál egy mosást.

3. Menstruációs bugyi

Lényegében olyan, mint egy hétköznapi fehérnemű, azzal a különbséggel, hogy rendkívül innovatív, netán antibakteriális, ezüstionos, szagzárós textilek felhasználásával készül és nagy kapacitású nedvszívó mag, valamint nedvességzáró anyag kerül bevarrásra. Itt is fontos szempont, hogy a bőrrel érintkező rész OEKO-TEX tanúsítvánnyal vagy GOTS minősítéssel rendelkező bőrbarát textil legyen.

Használhatók intimkehely mellé kiegészítő védelemként, vagy a nagyobb nedvszívó képességgel rendelkező változatok önmagukban is, erősebb vérzés esetén. Éjszakára is szuper alternatíva; a derékig bevarrt nedvszívó magos és nedvességzárós változat atombiztos megoldás, az átázás elkerülhető vele. Különösen olyan hölgyeknek nyújt magabiztos védelmet, akik nagyon előre vagy hátrafelé véreznek.

Sportoláshoz is használhatók a menstruációs bugyik. Többféle fazonban kaphatók: bikini, boyshort, brazil bugyi, tanga.

A Timo design® mosható női intimhigiéniás termékek előnyei:

 • Vegyszerektől mentesek, nem irritálnak.
 • Kényelmesek, extra nedvszívó képességgel rendelkeznek.
 • Többféle divatos fazon és minta közül választhatsz, a ciklusod erősségéhez igazodva.
 • Lecsökkented a háztartási hulladék mennyiségét.
 • Nem kell aggódni a kellemetlen szagoktól; a mosható termékekhez kaphatók különféle nedvesség- és szagzárós neszeszerek, amelyekben biztonsággal szállíthatók a használt termékek. Napközbeni / útközbeni cserénél így nem kell bajlódni a termékek kezelésével és öblítésével, mindez ráér otthon.
 • Az oldalt kapcsos menstruációs bugyik cseréje gyerekjáték, nem kell nekivetkőzni nadrágviselés esetén sem.

Menstruációs vér: mikor kóros?

Normál körülmények között a vérnek nincs szaga. Összetétele (a vérben lévő vas) miatt ugyan enyhe fémes illat jellemzi. A kellemetlen szagú vérzésnek azonban mindig oka van. Nézzük csak, melyek lehetnek ezek:

 • normál hüvelyi flóra felborulása (stresszes időszak, hormonális változások, gyógyszer vagy antibiotikum szedés következtében)
 • gyulladás: kóros baktériumok, kórokozók, gombák jelenléte a hüvelyben
 • a személyes higiéniai szabályok be nem tartása

A távozó vér sok mindent elárulhat az egészségünkről. Ha megváltozik a színe, állaga vagy intenzitása, annak számos oka lehet. Mindenképpen érdemes utánajárni, orvossal konzultálni ezügyben. Színe nemcsak élénkpiros, hanem sötétebb színű, kocsonyás állagú, összetapadt vérrögök is lehetnek benne, különösen a menstruáció első vagy erősebb napjain. A szervezetünk általában véralvadást gátló anyagokat bocsájt ki, amikor menstruálunk. Ez megakadályozza, hogy vérrögök jöjjenek létre. Azonban időnként, az erős és gyorsan távozó vérzés során egyszerűen nincs annyi idő, hogy ezek az anyagok kifejtsék a hatásukat, emiatt vérrögök jöhetnek létre.

 

 

Bővebben a Timo design® márkáról:

Major-Megyeri Tünde a Timo design® zero waste márka megálmodója, tulajdonosa, a termékek tervezője és készítője is egyben.

A márka 2015-ben született, fő profilja egyedi menstruációs bugyik és mosható női betétek gyártása.

Tünde a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett, orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus szakon. Évekig egészségügyben (központi laboratóriumban végzett különféle vérvizsgálatokat), illetve vegyiparban dolgozott. Fő szakterülete a hematológia és a mikrobiológia. Kutatóként, közös munka keretén belül ismerkedett meg Magyarország vezető endometriózis specialistájával, akitől sokat tanult nőgyógyászati vonatkozásban is. Ezáltal nemcsak készítőként, hanem egészségügyi szakemberként is van rálátása ezen női intimhigiéniás termékek egészségvédelemben játszott kiemelkedő szerepére.

A Timo design® mosható menstruációs termékek kis szériában, nagy odafigyeléssel, szívvel-lélekkel készülnek, kiváló minőségben. Innovatív textilek felhasználásával a lehető legnagyobb komfort eléréséért, illetve hogy a termékek strapabíróak, tartósak legyenek.

A Timo design® jogvédett márka egész Európában. Hazai piac mellett külföldi webshopokat is ellát női intimhigiéniás termékeivel.


 

 

Timo design® média megjelenések:

Esküvő Classic magazin

InStyle logo

Itt találod a Timo design® termékeket: