Alternatív és egészségtudatos menstruáció

---------------------------------------------------

 

Hosszabb idő és kísérletezések után dönti el egy nő, hogy milyen megoldást választ a "piros betűs napokon". Vagy az eldobható egészségügyi betétnél, vagy a tamponnál teszi le a voksát, esetleg a kettőt kombinálja élethelyzettől és a menstruáció erősségétől függően. Minden nő életének menstruációs szakaszában körülbelül 12000 darab eldobható betétet és tampont használ el.

Egyre több kényelmes és időtakarékos dologról derül ki, azontúl, hogy szennyezi a környezetet, káros az egészségre is. Itt vannak az egyszer használatos, eldobható egészségügyi betétek és tamponok. Szerencsére vannak olyan alternatív eszközök, mint például az intimkehely, a menstruációs bugyi és a mosható női betét, amelyek hosszú távon gazdaságos megoldások, egészségre ártalmatlan alternatívák, ráadásul hulladékszegény a használatuk.

Az eldobható egészségügyi betétek és tamponok egyértelműen megkönnyítették és kényelmesebbé tették azokat a bizonyos nehéz napokat... Na de milyen áron? Mi is a probléma velük?

Egészségügyi problémák:

A női intim terület hajszálerekkel gazdagon átszőtt terület, így a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódhatnak a vegyi anyagok. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy átlagos egészségügyi betét 90%-ban tartalmaz műanyagot, vagyis a fő alapanyaga a nyersolaj. Így tartalmazhatnak BPA-t vagy BPS-t, valamint ftalátokat, amelyek – mint kiderült korábban egy tanulmányból, lásd itt azontúl, hogy magzati fejlődési rendellenességeket okozhatnak, hatással vannak a női hormonháztartásra, számos betegséggel hozták már összefüggésbe őket, úgy mint daganatos megbetegedések, meddőség.

Akármennyire is vékony egy eldobható betét, a műanyag rétegek korlátozzák a levegő szabad áramlását, ezáltal magasabb hőmérsékleten és nedvesen tartják a női intim zónát, elősegítve ezzel a baktériumok és gombák szaporodását.

Az intim termékek másik fő alapanyaga a pamut. A gyapotnövényt rengeteg vegyszerrel kezelik a termesztés során, így az eldobható női intimhigiéniás termékekben peszticid- és glifozát-maradványok is megtalálhatóak. A pamutot klórral fehérítik. A fehérítési folyamat során egy dioxin nevű melléktermék keletkezik, ami ismert rákkeltő. Az US Environmental Protection Agency (EPA) jelentése szerint a dioxin komoly közegészségügyi kockázatot jelent. A magas dioxinszint a meddőségért és a terhesség alatti komplikációkért is felelős lehet. Károsan hat az immunrendszerre és a női ivarszervekre; daganatos megbetegedéseket, endometriózist, reproduktív és magzati fejlődési problémákat okozhat, és negatív hatással van a hormonháztartásra is. 

Egészség- és környezettudatos alternatívák:

Ha arra az elhatározásra jutottál, hogy köszönöd szépen, te a fentebb felsorolt borzalmakból nem kérsz, és szeretnél tenni az egészségedért, örömmel jelentjük, hogy vannak sokkal jobb lehetőségek az eldobható egészségügyi betéteknél és tamponoknál! A piros betűs napok zöldebbé tételének tehát egyéni szinten is hatalmas hatása van, érdemes tehát megfontolni a többször használható, mosható és fertőtleníthető alternatívák kipróbálását. Lássuk csak!

Zero waste menstruációs eszközök:

1. Menstruációs bugyi

Lényegében olyan, mint egy hétköznapi fehérnemű, azzal a különbséggel, hogy rendkívül innovatív, netán antibakteriális, ezüstionos, szagzárós textilek felhasználásával készül és nagy kapacitású nedvszívó mag, valamint nedvességzáró anyag kerül bevarrásra. Itt is fontos szempont, hogy a bőrrel érintkező rész OEKO-TEX tanúsítvánnyal vagy GOTS minősítéssel rendelkező bőrbarát textil (például biopamut) legyen.

2. Mosható női betétek

Már nem olyanok, mint nagymamáink korában. Olyat célszerű választani, aminek a bőrrel érintkező felülete puha, OEKO-TEX tanúsítvánnyal vagy GOTS minősítéssel rendelkező textilből készül. Megfelelően kezelve és mosva az élettartamuk 5 év is lehet. 

3. Intimkehely

A menstruációs kehely egy orvosi szilikonból készült tölcsérszerű eszköz, amelyet a tamponhoz hasonlóan a hüvelyben kell elhelyezni. Itt enyhe vákuumot képezve akár 10-12 órán keresztül is biztonságosan felfogja a menstruációs vért.Küldetésünk:

A Timo design menstruációs bugyi és mosható női betét márka célul tűzte ki a nők "piros betűs napjainak" zöldebbé és egészségesebbé tételét, vagyis a hulladékmentes és egészségtudatos menstruációt.

Azt valljuk, hogy a zero waste menstruációra való nevelés már gyermekkorban kell, hogy elkezdődjön. Szerencsére egyre több hölgy (anyuka) tér át az egyszer használatos menstruációs eszközökről a hulladékmentes intimhigiéniás termékekre. Ezen anyukák értelemszerűen megosztják lányaikkal azon infót, hogy milyen zero waste alternatívák, menstruációs eszközök vannak: intimkehely, menstruációs bugyi, mosható női egészségügyi és tisztasági betét.

Sokat segíthetnek az iskolai felvilágosító előadások, könyvek, kisfilmek, az őszinte, személyes beszélgetés. Komoly szerep jut a védőnőknek, valamint az iskolai biológia tanároknak is.

Azon fáradozunk, hogy egyre több nőgyógyászhoz, egészségügyi szakemberhez eljusson a mosható női intimhigiéniás termékek jó híre, egészségvédelemben betöltött kiemelkedő szerepe.

Itt találod a Timo design® termékeket:

  

timodesign.hu; info@timodesign.hu