Egészségtudatos menstruáció

2022.01.14 13:11
Egészségtudatos menstruáció

Az eldobható menstruációs eszközök komoly egészségügyi panaszokat okozhatnak. Felelősek lehetnek az endometriózis, meddőség, valamint daganatos megbetegedések kialakulásában.

 

Hosszabb idő és kísérletezések után dönti el egy nő, hogy milyen megoldást választ a "piros betűs napokon". Vagy az eldobható egészségügyi betétnél, vagy a tamponnál teszi le a voksát, esetleg a kettőt kombinálja élethelyzettől és a menstruáció erősségétől függően. Minden nő életének menstruációs szakaszában körülbelül 12000 darab eldobható betétet és tampont használ el.

Egészségtudatos menstruáció

Egyre több kényelmes és időtakarékos dologról derül ki, azontúl, hogy szennyezi a környezetet, káros az egészségre is. Itt vannak az egyszer használatos, eldobható egészségügyi betétek és tamponok. Szerencsére vannak olyan alternatív eszközök, mint például az intimkehely, a menstruációs bugyi és a mosható női betét, amelyek hosszú távon gazdaságos megoldások, egészségre ártalmatlan alternatívák, ráadásul hulladékszegény a használatuk.

 

 

Az eldobható egészségügyi betétek és tamponok egyértelműen megkönnyítették és kényelmesebbé tették azokat a bizonyos nehéz napokat... Na de milyen áron? Mi is a probléma velük?

Egészségügyi problémák:

A női intim terület hajszálerekkel gazdagon átszőtt terület, így a nyálkahártyán keresztül könnyen felszívódhatnak a vegyi anyagok. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy egy átlagos egészségügyi betét 90%-ban tartalmaz műanyagot, vagyis a fő alapanyaga a nyersolaj. Így tartalmazhatnak BPA-t vagy BPS-t, valamint ftalátokat, amelyek – mint kiderült korábban egy tanulmányból, lásd itt azontúl, hogy magzati fejlődési rendellenességeket okozhatnak, hatással vannak a női hormonháztartásra, számos betegséggel hozták már összefüggésbe őket, úgy mint daganatos megbetegedések, meddőség.

Akármennyire is vékony egy eldobható betét, a műanyag rétegek korlátozzák a levegő szabad áramlását, ezáltal magasabb hőmérsékleten és nedvesen tartják a női intim zónát, elősegítve ezzel a baktériumok és gombák szaporodását.

Az eldobható betéteket klórozással fehérítik, továbbá a zselét amit tartalmaznak túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. Ráadásul a nedvszívó képességért felelős nátrium-poliakrilát vegyület rendkívül mérgező; belélegezve, bőrrel érintkezve, lenyelve súlyos egészségkárosodást okozhat. Egyes kutatások szerint negatívan befolyásolhatja a női ciklust; elnyújthatja azt, valamint alhasi görcsöket okozhat.

Az intim termékek másik fő alapanyaga a pamut. A gyapotnövényt rengeteg vegyszerrel kezelik a termesztés során, így az eldobható női intimhigiéniás termékekben peszticid- és glifozát-maradványok is megtalálhatóak. A pamutot klórral fehérítik. A fehérítési folyamat során egy dioxin nevű melléktermék keletkezik, ami ismert rákkeltő. Az US Environmental Protection Agency (EPA) jelentése szerint a dioxin komoly közegészségügyi kockázatot jelent. A magas dioxinszint a meddőségért és a terhesség alatti komplikációkért is felelős lehet. Károsan hat az immunrendszerre és a női ivarszervekre; daganatos megbetegedéseket, endometriózist, reproduktív és magzati fejlődési problémákat okozhat, és negatív hatással van a hormonháztartásra is. 

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.

Az endometriózis kiváltó okai között szerepel az immunrendszer nem megfelelő működése. Ahogyan fentebb is említésre került, az eldobható egészségügyi betétek és tamponok fehérítése során keletkező dioxin károsan hat az immunrendszerre és a női ivarszervekre. Éppen ezért az endometriózisban szenvedő hölgyeknek érdemes lehet amolyan alternatív terápia gyanánt, az eldobható menstruációs termékekről áttérni a többször használható, mosható - fertőtleníthető menstruációs bugyira, mosható női betétekre, netán az orvosi szilikonból készült intimkehelyre. 

Az endometriózis mintegy 200000 nőt érint Magyarországon, mégis sokan alig tudnak róla bármit is.

Egészség- és környezettudatos alternatívák:

Ha arra az elhatározásra jutottál, hogy köszönöd szépen, te a fentebb felsorolt borzalmakból nem kérsz, és szeretnél tenni az egészségedért, örömmel jelentjük, hogy vannak sokkal jobb lehetőségek az eldobható egészségügyi betéteknél és tamponoknál! A piros betűs napok zöldebbé tételének tehát egyéni szinten is hatalmas hatása van, érdemes tehát megfontolni a többször használható, mosható és fertőtleníthető alternatívák kipróbálását. 

 

 

Küldetésünk:

A Timo design menstruációs bugyi és mosható női betét márka célul tűzte ki a nők "piros betűs napjainak" zöldebbé és egészségesebbé tételét, vagyis a hulladékmentes és egészségtudatos menstruációt. A márka 2015-ben született.

Major-Megyeri Tünde a Timo design® zero waste márka megálmodója, tulajdonosa, a termékek tervezője és készítője is egyben.

Tünde a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett, orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus szakon. Évekig egészségügyben (központi laboratóriumban végzett különféle vérvizsgálatokat), illetve vegyiparban dolgozott. Fő szakterülete a hematológia és a mikrobiológia. Kutatóként, közös munka keretén belül ismerkedett meg Magyarország vezető endometriózis specialistájával, akitől sokat tanult nőgyógyászati vonatkozásban is. Ezáltal nemcsak készítőként, hanem egészségügyi szakemberként is van rálátása ezen női intimhigiéniás termékek egészségvédelemben játszott kiemelkedő szerepére.

Azt valljuk, hogy a zero waste menstruációra való nevelés már gyermekkorban kell, hogy elkezdődjön. Szerencsére egyre több hölgy (anyuka) tér át az egyszer használatos menstruációs eszközökről a hulladékmentes intimhigiéniás termékekre. Ezen anyukák értelemszerűen megosztják lányaikkal azon infót, hogy milyen zero waste alternatívák, menstruációs eszközök vannak: intimkehely, menstruációs bugyi, mosható női egészségügyi és tisztasági betét.

Sokat segíthetnek az iskolai felvilágosító előadások, könyvek, kisfilmek, az őszinte, személyes beszélgetés. Komoly szerep jut a védőnőknek, valamint az iskolai biológia tanároknak is.

Azon fáradozunk, hogy egyre több nőgyógyászhoz, egészségügyi szakemberhez eljusson a mosható női intimhigiéniás termékek jó híre, egészségvédelemben betöltött kiemelkedő szerepe.