Egyedi design  *  Innovatív textilek  *   Kisszériás termékek  *  Ingyenes szállítás 35000 Ft felett

Kérdésed van? Írj nekünk az info@timodesign.hu e-mail címre!

Blog

Egészséges életmód

Major-Megyeri Tünde
2022.04.07 06:00
Egészséges életmód

Hogyan alakítsuk ki az egészséges életmódunkat? Az egészséges életmódra való áttérés nem megy egyik napról a másikra. Az életmódváltás egy hosszabb folyamat, amelyben számos tényező szerepet játszik. Ebben a blogbejegyzésben arról olvashatsz, miknek kell teljesülni ahhoz, hogy valaki egészséges életmódot folytató emberré válhasson.

Az egészséges életmód alapjaként általában 8 alapelvet szoktunk megemlíteni. Ezek mindegyikének teljesülni kell ahhoz, hogy valaki egészséges életmódot folytató emberré válhasson.

A 8 alapelv a következő:

  1. megfelelő táplálkozás
  2. rendszeres testmozgás
  3. elegendő mennyiségű vízfogyasztás
  4. a napfény éltető erejének mindennapi élvezése
  5. helyes légzéstechnika elsajátítása
  6. mértékletesség, önfegyelem az élet minden területén
  7. elegendő pihenés és nyugalom megteremtése
  8. valamint a testi-lelki egyensúly kialakítása is elengedhetetlen

1. Táplálkozás

Testünk egészségi állapotát a táplálkozással tudjuk a legjobban befolyásolni. A táplálkozás azonban nem élvezeti forrás! Célja a test karbantartása, és az egészség megőrzése. Ezért az ételek kiválasztásánál nem az étel finomsága, élvezetessége az elsődleges szempont, hanem az, hogy mennyire szolgálja a test épülését. Ahogyan Hippokratesz fogalmaz: „Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed.” 

Gyömölcsök, zöldségek, gabonafélék, húsok fogyasztása, az étel elkészítésének és az evés módja, a fűszerezés is befolyásolja az egészségünk állapotát. A hagyományos magyar étrend sajnálatos módon túl sok húst, zsírt, kalóriát, ámbár kevés rostot tartalmaz. Rosszak az étkezési szokásaink is, mert reggel szinte semmit, este pedig túl sokat eszünk.

Nagyon fontos az is, hogy alaposan megrágjuk az ételt. Rágás nélkül nincs bélműködés, a belek helyes működése nélkül pedig nincs egészséges élet. Minden kis falatocskát 30-40-szer szükséges megrágni, alaposan elkeverni nyállal, s csak azután lenyelni, ha már teljesen folyékony. Ha nem rágjuk meg az ételt, az emésztőnedvek nem férnek hozzá, a végtermék pedig nem energia, hanem csak erjedés és rothadás lesz.

2. Testmozgás

Az emberi szervezet mozgásra van tervezve; ha nem mozog, leépül. A rendszeresen végzett mozgás javítja az állóképességünket, a teljesítőképességünket, általa kitartóbbá válunk. Szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában is. A mai modern világra a mozgásszegény életmód jellemző. Ennek számos következménye van az egészségre nézve, pl. elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség. Nem kell különösebben megterhelni a szervezetünket, már napi fél-egy óra sétával is sokat tehetünk azért, hogy a testmozgás pozitív hatásait tapasztaljuk az életünkben.

3. Vízfogyasztás

Az emberi test 70%-a víz. Ezért is fontos, hogy jó minőségű és mennyiségű vizet jutassunk be a szervezetünkbe. Egy felnőtt embernek naponta kb. másfél-két liter vizet kellene meginnia ahhoz, hogy a szervezet számára optimális körülményeket biztosítson. A rendszeres és tudatos vízfogyasztással olyan panaszokat lehet megelőzni mint a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekőképződés. A fizikai teljesítőképességünk eléréséhez is létfontosságú a víz. A fizikai állapotunkat befolyásolja a megfelelő folyadékbevitel, ha ez nincs meg, a testünk nem képes teljesíteni. Döntő szerepe van az ideális súly elérésében is.

„A víz nemcsak tükrözi, hogy milyenek vagyunk – a víz az élet forrása.” (Masaru Emoto)

4. Napfény

A modern technika vívmányai ugyan kényelmessé teszik az életünket, ugyanakkor be is zárnak sokszor a szobába, a számítógép, vagy a televízió elé. Pedig a napsütés számos jótékony hatással bír. 

„A szeretet úgy árad, mint a napfény, csöndesen, és állandóan – egyedül a maga csodatevő hevétől.” (Hekler Antal)
A Nap végigkíséri az ember életét, a fény erejével teremt minden nap. Ritmust és ciklikusságot ad az emberi életnek, mérhetővé teszi az időt. A napfény az élet alapvető mozgatórugója, nélkülözhetetlen a növények oxigéntermeléséhez, az elvetett mag kikeléséhez, az ember szervezetében képződő vitaminok beépüléséhez. Vagyis a napfény maga az élet. Alapvetően befolyásolja fizikai és lelki állapotunkat, tartós hiánya beteggé tesz. Az emberi szervezet D-vitamin termelésében kulcsfontosságú szerepe van, emellett immunerősítő és fertőtlenítő hatással is bír. Amikor hétágra süt a nap, érdemes időt tölteni a szabadban.

5. Levegő

Levegőre van szükségünk az energia előállításához és a bevitt táplálék elégetéséhez is. A jó minőségű levegő jó hatással van a szervezetre. Az agy jobb oxigénellátása, a jobb alvásminőség mellett érdemes kiemelni a levegő lelkiállapotra gyakorolt hatását is. Az ülő életmód, görnyedt testtartás, a bezártság mind-mind az egészséges légzés ellen dolgoznak. A légzés tudatos irányításával javítani lehet a hangulatot, a koncentrálóképességet, csökkenteni lehet a stressz hatásait. Testünk oxigén ellátását és tüdőnk munkáját helyes légzéssel, légző gyakorlatokkal, mozgással, jó testtartással és szellőztetéssel is támogathatjuk.

„Aki uralja a légzését, uralja az életét.” (ókori bölcsesség)

6. Mértékletesség

Mit is jelent a mértékletesség? "Rosszból semmit, a jóból is csak mértékkel."

A mértékletesség a szervezet számára káros élelmek teljes mellőzését, emellett a hasznos és építő táplálékok mértékletes fogyasztását jelenti. A mértékletesség a táplálkozáson kívül az élet más területeire is érvényes, így például a munkára, sportra, pihenésre stb. Azt nekünk kell kitapasztalnunk, hogy mennyi az a mérték, ami valóban jót tesz nekünk. Sem a mértéktelen, sem az elégtelen táplálkozás nem vezet egészséghez. Így az egészséges életmód szempontjából a mértékletesség fogalma valójában önfegyelmet, önuralmat jelent. Ez magába foglalja az alkohol, a kávé mértékkel történő fogyasztását, a dohányzás mellőzését, drogok kerülését, valamint a gyógyszerek helytelen és indokolatlan használatát is. 

7. Pihenés és kikapcsolódás

A természet részeként fontos, hogy az ember figyelembe vegye a természet törvényeit és összhangban legyen azokkal. Mint ahogy a nappalokat felváltják az éjszakák, ugyanúgy az embernek is szüksége van a munka után pihenésre is. A pihenés a napi ritmus része. Jó, hogy ha olyan munkát végzünk, amiből tudunk töltődni, de ebben az esetben is ugyanolyan fontos, hogy a cselekvést pihenés kövesse. Szükség van olyan időszakra, amikor lazítunk, és elengedjük magunkat. A pihenés nemcsak passzív lehet, hanem vannak aktív formái is, például séta, kirándulás, túrázás.

A pihentető alvás is létfontosságú az emberi élet fenntartásához és az egészség megőrzéséhez. Tudatos odafigyeléssel, kényelmes ágy alkalmazásával és életmódbeli változtatásokkal észrevétlenül is közelebb visszük magunkat a pihentető alvás élményéhez.

8. Lelki egyensúly 

A lelki béke, harmónia megteremtéséhez belső munkára van szükség, amely során önismeretre teszünk szert. Ennek az a lényege, hogy ismerjük a határainkat, ismerjük magunkat, ismerjük annak kockázatát, hogy nem minden sikerülhet úgy, ahogy azt elterveztük. Ha a lelkünk harmóniában van, akkor a fizikai egészségünk is. Így kerülünk egyre közelebb a testi-lelki egészséghez. 

Bizalom kérdésköre: manapság nagyon nehéz megbízni az emberekben. Hol találhatunk olyan biztos pontot, ami nem változik, nem csap be, és nem kell csalódni benne? A Bibliában van egy nagyon szép gondolat: "Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz." (Héberek 13:8)

Ha tudunk bízni az Isteni gondviselésben, abban, hogy valaki mindig tud a gondjainkra megoldást, akkor ez is nagyon sokat jelent az egészségünk megőrzésében.