Egyedi design  *  Innovatív textilek  *   Kisszériás termékek  *  Ingyenes szállítás 35000 Ft felett

Kérdésed van? Írj nekünk az info@timodesign.hu e-mail címre!

Mosási tudnivalók

Gyakran ismételt kérdések a termékek mosásával kapcsolatban

 

Mit ajánlunk a mosásukkal kapcsolatban? (Lehet mosógépben mosni? Ha igen, hány fokon?)

Természetesen lehet mosni őket gépben. Használat után kiöblíteni a menstruációs bugyit / mosható női betétet hideg vízzel. A hideg víz azért fontos, mert könnyedén eltávolítható vele a vérfolt. Meleg vagy forró víz hatására a folt még jobban beleivódik a textilbe, a fehérjekicsapódás miatt (a vörösvértestek alkotóeleme, a hemoglobin ugyanis egy vastartalmú fehérjemolekula). Nem muszáj egyesével, kézzel mosni a bugyikat, betéteket. Lehet összegyűjtve is, mosógépben rövid hideg vizes programon. A hideg vizes mosási ciklus végén az öblítő rekeszbe fertőtlenítő hatású öblítőt teszünk, ezáltal nemcsak a bugyik, hanem a mosógép is fertőtlenítve lesz. Ezek a fertőtlenítők már alacsony hőfokon is hatásosak.

Fertőtlenítő hatású öblítő

Makacsabb vagy beszáradt vérfolt esetén marhaepe- vagy mosószappannal dörzsöljük be a foltot, hagyjuk rajta 5-10 percig, majd kiöblítjük hideg vízzel.

Mosószappan

Ezután moshatjuk a fehérneműket a megszokott módon mosógépben, 40 fokon, a többi ruhával együtt, hiszen ilyenkor már előkezeltek, tisztának mondhatók.

Kell-e különleges mosóport, mosószert használni? Lehet szárítógépben szárítani őket?

Enzimmentes mosószert javaslunk. A legtöbb drogériában és az ismertebb multi üzletek polcain is megtalálhatók az enzimmentes mosószerek, de bioboltokban, ökotermékek értékesítésével foglalkozó webshopokban is beszerezhetők.

Enzimmentes mósószer

A mosószerben lévő enzimek (különösen a celluláz enzim) károsítják a cellulózrostokból felépülő textilszálakat (pamut, biopamut, bambusz, modal, tencel), a textil idővel szétfoszlik. A mosószer szappantartalma ne haladja meg az 5%-ot, mivel eltömítheti a textilszálakat, ezáltal csökkenhet a betét nedvszívó képessége. Nem szárítógépezhetők;  sérülhet a laminálás, nedvességzáró réteg, ezáltal a menstruációs bugyi, mosható női betét átázhat.

Mennyi ideig használható egy menstruációs bugyi, mikor kell újat venni?

Megfelelő mosás mellett évekig bírják a menstruációs bugyik. A nedvességzáró réteg sérülése, vagy elöregedése esetén ázni fog a bugyi, akkor kell lecserélni, újat venni.