Egyedi design  *  Innovatív textilek  *   Kisszériás termékek  *  Ingyenes szállítás 35000 Ft felett

Kérdésed van? Írj nekünk az info@timodesign.hu e-mail címre!

Blog

Ganoderma gombáról

2021.05.14 16:51
Ganoderma gombáról

A pecsétviaszgombát már több ezer éve ismerik és alkalmazzák egészségmegőrzésre és az életminőség, élettartam javítására.

Pecsétviaszgomba egyéb elnevezései: ganoderma, reishi, lingzi

Itt tudod megvásárolni:

https://timodesign.hu/Bio-ganoderma-gombapor-orlemeny

 

A Ganoderma lucidumról

A pecsétviaszgombát - melynek 6 színváltozata közül a vörös (akashiba) a leghatékonyabb - már több ezer éve ismerik és alkalmazzák a hagyományos kínai (távol-keleti) orvoslásban: egészségmegőrzésre és az életminőség, élettartam javítására. Már az első, orvosi feljegyzésekben is szerepel (melyek a Han dinasztia idején keletkeztek i.sz. 25 és 220 között), kiemelkedően nagy becsben tartották, sőt, Kínában egy időben valamennyi termés a császár tulajdona volt. Gyógyhatásait a távol-keleti mellett ma már a modern, nyugati orvoslás is kutatja és elismeri. A gyógygombák királya, a "halhatatlanság szimbolikus növénye". Úgy gondolják, hogy aki rendszeresen fogyasztja, hosszú egészséges életű lesz.

Kínában és Japánban gyógyszerként forgalmazzák, Kínában az egészségbiztosítási rendszer gyógyszer spektrumának egyik fontos eleme, az USA-ban pedig az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal a pecsétviaszgomba felhasználását engedélyezte és felvette a forgalomba hozható étrendkiegészítők (Superfood) listájára.

Ázsia népei különleges tulajdonságokat tulajdonítanak neki, a növények igazi császáraként tartják számon. Az eddig elvégzett nagyszámú in vitro és in vivo tudományos és klinikai vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével joggal állítható, hogy a Ganoderma lucidum egészségmegőrzést segítő, “ősi, gyógyító növény”, mely segíthet a modern kor emberének a fokozott kihívások ellenére is megőrizni és javítani az egészségi állapotát. A Ganoderma lucidum az egészségtudatos táplálkozás és életmód természetes támogatója. Használják a máj, vese, szív és tüdő betegségeinek kezelésére, általános erősítésre és az öregedési folyamatok lassítására. Mára számos kutatás igazolja jótékony hatását, többek között tumorellenes, májvédő, immunomoduláns, gyulladáscsökkentő és allergia ellenes hatása is bizonyítást nyert.

Hatásterületei:

- immunrendszer erősítő

- autoimmun betegségek terápiája

- gyulladáscsökkentő

- májvédő

- méregtelenítő

- koleszterinszint csökkentő

- antioxidáns hatású

- daganatellenes

- vércukorszint csökkentő

- légzéskönnyítő

- jó hatással lehet az idegrendszerünk működésére (csökkentheti az idegrendszeri betegségek és memóriaproblémák előfordulását, lassíthatja azok kialakulását)

- nyugtató hatás

- fájdalomcsillapító hatás

- álmatlanság ellen (adaptogén hatása révén enyhítheti a stresszhatásokat, ezáltal pihentetőbbé teheti alvásunkat)

- támogatja a szív- és érrendszerünk egészséges működését, ezáltal hozzájárulhat hosszú, egészséges életünkhöz

- csökkentheti a 2. típusú cukorbetegség rizikóját és az inzulin-rezisztenciát, azok szövődményeivel együtt

- csökkentheti az asztmás és allergiás megbetegedések rizikóját, kedvezően befolyásolhatja azok lefolyását

- számos vizsgálat igazolta antimikrobás (antibakteriális, antivirális) hatását, ezért előnyös lehet a különböző fertőzések rizikójának csökkentésében

A pecsétviaszgomba legfőbb biológiai hatóanyagai a nagyszámú különleges poliszacharid- és cukorszármazékok (legfőképpen az ún. ß-D-glükánok), a mintegy 130-féle triterpén és triterpenoid vegyület (pl. az ganoderik- és lucideriksavak), a B- és D- vitaminok, a nukleozidok (adenozin), illetve a szerves germánium.

17-féle aminosav, valamint rengeteg nyomelem (kalcium, magnézium, foszfor, cink, szelén, mangán, réz, kobalt, germánium) mutatható ki a gombából. Táplálkozás élettani szempontból igen fontos a nyerszsír tartalma (kalória), amely igen alacsony. A Ganoderma lucidum segít a betegség utáni lábadozáskor az energia visszanyerésében.

A Ganoderma lucidum poliszacharid, glikoprotein és egyéb összetevői a keringés normalizálásával, a vércukor- és koleszterinszint szabályozásával segíthetik a szív- és érrendszer normális működését. Fokozhatja a máj természetes méregtelenítő folyamatait.

A Ganoderma lucidumban lévő aktív immunmoduláris poliszacharidok és több mint 130 triterpenoid vegyületek felelősek a gyógygomba gyulladáscsökkentő, antiallergiás, nyugtató, vérnyomáscsökkentő és daganatellenes hatásáért.

Segítheti a csökkent aktivitású immunrendszer működését, ezáltal fokozva a test ellenálló-képességét a különféle fertőzésekkel, kórokozókkal szemben.

A kiegyensúlyozott immunrendszer hozzájárul a test egészségéhez, regenerációjához, és csökkentheti egyes terápiás beavatkozások mellékhatásait. Az immunrendszer döntő fontosságú a daganatos betegségek megelőzésében és legyőzésében.

A pecsétviaszgombának a különböző vírusok elleni hatásvizsgálata nagy intenzitással folyt és folyik világszerte. Már 1960-as évek közepén megállapították, hogy a gomba kivonata hatékony az influenzavírussal szemben. Gátlónak bizonyult a kandidázissal és a herpeszvírussal szemben is. Klinikai vizsgálatokban bizonyították, hogy 2 hónap alatt a pecsétviaszgomba porból előállított extraktum hatására a cukorbetegségben (2. típusú) szenvedők vércukor szintje jelentősen csökkent és a folyamatosan adagolt inzulin hatásával bizonyult egyenértékűnek.

A germánium egy ritka kémiai elem, a vegyjele Ge, kémiai tulajdonságaiban a szilíciumhoz hasonlít leginkább. A természetben általában szürkés, kemény érc formájában fordul elő, és számos szervetlen és szerves vegyületet képez. A földben és a kőzetekben nagyon kis mennyiségben található meg.

Noha a hagyományos orvoslás nem használ germánium tartalmú gyógyszereket, az alternatív medicinában, a táplálékkiegészítőkben egyre inkább teret hódít. Az emberi szervezet csupán a germánium szerves formáját képes hasznosítani, a becsült napi bevitel kb. 1mg.

A germánium fontosabb élettani hatásai:

> Növeli a vér oxigéntelítettségét, elősegíti az oxigén transzportját a szövetekhez és annak bejutását a sejtek belsejébe. Ennek pontos hatásmechanizmusa nem ismert, de feltételezik a germánium szerepét a sejt- és sejtalkotók membránjainak elektrontranszfer folyamataiban.

> Serkenti az immunrendszer működését, bizonyos enzimek működésében szerepet játszik.

Az immunrendszer serkentése révén közvetett tumorellenes hatása van – kísérletekben direkt tumorsejt-ölő tulajdonságait is leírták.

> Serkenti a mentális funkciókat, csökkenti a fáradtságérzetet.

> Antioxidáns hatású, szerepet játszik egyes ionok (Ca, Na, Cl stb.) egyensúlyának fenntartásában.

> Leírták antibakteriális, antivirális tulajdonságait, aminek az lehet a magyarázata, hogy a germánium közrejátszik az interferonok képződésében.

A germánium számos növényben fellelhető, pl. ginzeng, fokhagyma, aloe és fekete gyökér. A szerves germánium kiemelkedően nagy koncentrációban (800-2000 ppm) van jelen a Ganoderma lucidumban, ami közvetett és közvetlen módon egyaránt hozzájárul annak sokrétű pozitív élettani hatásaihoz.

Néhány ismertebb növény germánium tartalma:

- ganoderma: 800-2000 ppm (ppm = parts per million = az egész milliomod része)

- ginzeng: 250-320 ppm

- fokhagyma: 754 ppm

- aloe vera: 77 ppm

A germánium szerves formája a rákgyógyítás táplálkozástudományi megközelítésének egyik legnagyobb vívmánya. Javítja az immunrendszer működését, fokozza a szervezet oxigén ellátását, energetizál és semlegesíti az egészségkárosító szabad gyököket, és még a sugárzás ellen is véd.

Számos klinikai vizsgálatot folytattak szerves germániummal. A vizsgálatok összesített eredményei alapján a szájon át szedett organikus germánium fokozza a szervezet interferon termelését, helyreállítja a károsodott immunválaszt, miközben rendkívül biztonságos az alkalmazása.

A germánium fokozza az oxigén átjutását a sejtmembránon, ezáltal javítja a sejtek oxigénellátását. Dr. Otto Warburg Nobel-díjas rákkutató bizonyította, hogy a rákos sejtek oxigén jelenlétében nem tudnak növekedni és szaporodni. Ennek alapján a szerves germánium egyedi élettani hatásokat fejt ki nemcsak a daganatos betegségekben (tüdő, hólyag, gége, mell), hanem az idegrendszeri betegségek, asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívelégtelenség, arcüreggyulladás, idegfájdalom, leukémia, agylágyulás, méhizom daganat és májbetegségekben is.

Mindegyik betegség közös eredője az oxigénhiány (Dr. Kazuhiko Asai japán kutató szerint).

Ugyanis ha egy sejt nem kap elegendő oxigént a kifogástalan működéséhez, akkor hibásan kezd el működni. Ha bármilyen egészségügyi probléma okait elemzed, és egyre mélyebbre ásol, el fogsz jutni oda, hogy a sejtek kevesebb oxigénhez jutnak annál, mint amennyire szükségük van. Ez kb. olyan mintha egy háztartásban egyre több fogyasztót kapcsolnál fel. Egy re több áramra van szükség, a villanyóra egyre gyorsabban pörög, mindaddig amíg van elég áram. De mi történik olyankor, amikor a feszültség ingadozni kezd? Gondolj csak bele: pislognak a lámpák, nem hűt rendesen a fagyasztó... Pontosan ez történik a sejtjeinkkel is: ha akadozik az oxigénellátás, nem tudnak rendesen működni.

A szerves germánium működési elve:

- pathológiailag bizonyított, hogy rákapcsolódik a vörösvértestekre, ezáltal a vér több oxigént képes szállítani

- biokémiai folyamatokban átveszi az oxigén szerepét, ezáltal csökkenti az oxigénhiányt. Azokon a területeken, ahol átmenetileg oxigénhiányos környezet van, a germánium energetizálni tudja a sejteket, nagy elektromos potenciáljának köszönhetően. Ezt érezni is lehet: több beteg számolt be arról, hogy megitta a szerves germánium oldatot és különösen meleg bizsergést érzett a testében.

A germánium különösen az ún. civilizációs betegségek esetén hatásos, mint pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi betegségek, idegrendszeri megbetegedések; Parkinson kór, Alzheimer kór, szklerózis multiplex.

Egereken végzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy lassítja az öregedés folyamatát.

Dr. Asai japán kutató a tüdőráktól kezdve a leukémiáig a legkülönbözőbb rákos betegeket kezelte a klinikáján, tömény szerves germánium oldattal, sikerrel. Hatékony volt áttétek esetén is. Rákos áttétek úgy alakulnak ki, hogy a véráramban, vagy a nyirokkeringésben a daganatról leszakadó és vándorló rákos sejtcsoportok megtapadnak valahol, és elindul a burjánzás.

Dr. Asai azt figyelte meg, hogy a germánium jelenlétében ezek a sejtek nem tapadnak le sehol, így nem alakul ki áttét. A rákos sejtcsoportok tovább úsznak a véráramban egészen a kapillárisokig, ahol oxidálódnak és megsemmisülnek.

Dr. Asai maga is küzdött gégerákkal. Megoperálták és utána 1 hónapos szerves germánium kezelés után nyoma sem maradt rákos sejteknek a testében.

Hipertónia (magas vérnyomás) esetén is jól alkalmazható a szerves germánium. Csak a normál értékig csökkenti a vérnyomást, soha az alá, vagyis normalizálja.

A szerves germánium méregtelenítő is. Mivel félvezető és nem fém, nem gyűlik össze a szervezetben, hanem 20-30 órán belül kiürül. Ez abban az esetben hasznos különösen, amikor a hosszú évek alatt a környezetünkből felvett nehézfémek (ólom, higany, kadmium) kitakarításáról van szó. Ezek az anyagok azért veszélyesek, mert hosszú idő alatt akkora mennyiségben gyűlnek össze a szervezetben, ami már mérgezést okoz. A szerves germánium magához köti a nehézfémeket, megtisztítja a vért és segít visszaállítani a helyes kémhatását.

Poliszacharidok

A poliszacharidok közül a Ganoderma lucidumban a ß-glükán fordul elő nagyobb mennyiségben. A béta-glükán leginkább az immunrendszer stimulálására és megerősítésére szolgál. Segítségével sikeresen erősíthetők meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására. A Ganoderma gyógygomba poliszacharidjai hatással vannak a B és T limfocitákra, a dendritikus sejtekre, makrofágokra, természetes ölősejtekre (NK - Natural killer sejtek). Tumorellenes poliszacharid hatóanyagainak köszönhetően alkalmazható daganatos betegségek, pl. tüdőrák vagy bélrák esetén.

Általánosan elfogadott, hogy a pecsétviaszgomba különleges ß-D-glükán poliszacharid tartalma miatt egy „nem energiát adó” tápanyagokban gazdag, immunológiai anyagkeverék, mely mellékhatások nélkül képes aktiválni és szabályozni az immunrendszert, így természetes kiegészítője lehet az immunterápiának.

A klinikai vizsgálatok középpontjában a pecsétviaszgombából készült poliszacharid kivonatok állnak, a közelmúltban 5 randomizált, kontrollált vizsgálat is történt velük, melyek arra utalnak, hogy a betegek a Ganoderma lucidumból készült poliszacharid kivonat alkalmazása mellett 1,27-szor nagyobb valószínűséggel reagálnak pozitívan a kemoterápiára ill. a sugárterápiára, mint nélküle.

Több gomba-poliszacharid esetében a kutatások tumorgátló hatást igazoltak. Japánban az 1970-es évek végétől törzskönyveztek gomba-poliszacharidokat tartalmazó gyógyszereket, melyeket azóta is a klinikai daganatterápia kiegészítéseként (adjuváns terápia) alkalmaznak.

Több tudományos eredmény is alátámasztja, hogy a gyógygombák poliszacharidjai pozitív hatással bírnak a bőr vízháztartására, a bőr öregedési folyamatainak lassítására is.

Triterpének, triterpenoidok

A pecsétviaszgomba keserű ízéért elsősorban a különböző triterpének felelősek. Minél magasabb egy gombafaj triterpén tartalma, az íze annál keserűbb. A Ganoderma lucidum triterpén vegyületei antivirális hatásúnak bizonyultak. Triterpén és triterpenoid összetevőinek is fontos szerepe lehet a test egészséges működésében, így az immunfunkciók, a humorális folyamatok pozitív befolyásolásában, a vérnyomás szabályozásában, az agyi/szellemi funkciók javításában. Régóta ismert pH (sav-bázis háztartás) szabályozó, lúgosító hatása.

A pecsétviaszgomba nyugtató hatását a benne lévő triterpéneknek köszönheti. Ideggyengeségben szenvedő betegeken elég komoly klinikai vizsgálat is történt 132 beteg bevonásával, mely igazolta e gomba jótékony hatását.

A ganodermában lévő triterpének is kiterjedt daganatellenes aktivitást mutatnak, klinikai vizsgálatok szerint gátolják a rákos sejtek (tumorsejtek) növekedését, és azok további burjánzását. Csökkentik a rákos áttétek képződésének esélyét valamint javítják a daganatos betegek életminőségét.

A triterpénekről érdemes tudni még, hogy csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, valamint antiallergikus hatással is rendelkeznek (felépítik az antigének által okozott allergiák elleni védelmet).

Ganoderma gomba itt vásárolható