Egyedi design  *  Innovatív textilek  *   Kisszériás termékek  *  Ingyenes szállítás 35000 Ft felett

Kérdésed van? Írj nekünk az info@timodesign.hu e-mail címre!

Blog

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb intimkelyhet?

Timo design
2023.12.02 10:12
Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb intimkelyhet?

Az alábbi blogbejegyzésben összeszedtük azokat a tudnivalókat, amiket az intimkelyhekről tudni érdemes; segítséget nyújt, hogyan válaszd ki az adottságaidhoz legmegfelelőbb menstruációs kelyhet.

Az intimkehely az eldobható tampon egészségesebb és környezetbarát alternatívája.

Megfelelő kezelés, tisztítás mellett akár 5-10 évig is kiszolgálhat menstruációd idején, ezért nem árt körültekintően eljárni a kiválasztásakor.

A menstruációs kehely nem magába szívja, hanem összegyűjti a menstruációs vért. Tökéletes alternatíva sportoláshoz, úszáshoz.

Az intimkehely anyaga orvosi szilikon, ezáltal nem tapadnak meg a felületén a baktériumok, kórokozók. Könnyű tisztán tartani.

Több dologtól függ, melyik kehely passzol hozzád. A két legfontosabb szempont:

- milyen magasan helyezkedik el a méhszájad

- milyen erősségű a vérzésed

Egy kis anatómia: hol helyezkedik el a méhszájad?

 

A hüvely egy jól táguló, 7-10 cm hosszú és 2-3 cm széles, izmos falú, elölről és hátulról lapított cső. A hüvelybe felülről belóg a méhnyak hüvelyi része, amit körülölel a hüvely. A méhnyakon a hüvely felől található apró nyílás a méhszáj. A méhszájat egy kis izomgyűrű többnyire zárva tartja, mivel a méhnyak állandó feladata a védelem.

 

 

A peteérés (ovuláció) ideje körül a méhszáj megemelkedik, ujjal nehezebben érhető el, és puha tapintású lesz, a külső méhszáj nyílása pedig enyhén nyitott.

A menstruáció ideje alatt a méhszáj kemény és leereszkedik. A menstruáció során a vér és a leváló méhnyálkahártya a méhnyakon keresztül jut a hüvelybe, ahol az intimkehely összegyűjti.

Meg kell tudnod, hogy hol helyezkedik el a méhnyakad: „alacsonyan” vagy „magasan” – ez segíteni fog abban, hogy megtaláld a megfelelő intimkelyhet, és abban is, hogy megtanuld a helyes felhelyezést.

Alaposan moss kezet, és lassan dugd a mutató és / vagy a középső ujjad a hüvelybe. Nyúlj fel egészen addig, míg meg nem érzed a méhszájat. A méhszáj tapintása hasonló érzés, mintha az orrod hegyét érintenéd meg.

Ha megtaláltad, nézd meg, mennyire kellett bedugnod az ujjad, majd húzd ki és nézd meg milyen mélyen érted el, az ábra szerint alacsony, közepes, vagy magas.

Ha csak az első ujjpercig kellett bedugnod az ujjad (<3 cm), hogy elérd, akkor alacsony.
Ha a középső ujjpercig nyúltál be (3-6 cm), akkor közepes.
Ha annál mélyebben érted el (>6 cm), vagy egyáltalán el sem érted, akkor magas.

Végezd el ezt a műveletet a menstruáció alatt többször is, mert sokan azt tapasztalják, hogy a vérzés ideje alatt hol feljebb, hol lejjebb van a méhszáj.

Ez az információ sokat segít a megfelelő kehely kiválasztásánál, ugyanis ha pl. alacsonyan fekvő méhszájhoz egy hosszú kelyhet választasz, akkor kényelmetlen lesz (nyomhatja a méhszájat vagy kilóghat a szára), ha magasan fekvőhöz egy kis méretűt, akkor „eltűnik” benned, és nehézkes lesz kivenned a hüvelyből.

Amennyiben közepes magasságban található meg a méhszájad, ekkor van a legkönnyebb dolgod, mert szinte bármelyik menstruációs kehely megfelelő lehet számodra.

Viszont ha alacsonyan helyezkedik el, akkor arra érdemes figyelned, hogy olyan kelyhet válassz, aminek a magassága maximum 5 cm (50 mm). 

Tippek, trükkök intimkehely méretének "csökkentésére":

- Klasszikus megoldás a szár levágása – soha ne vágd le azonnal, várj legalább egy éjszakát, mert reggelre sok kehely felmászik.

- Másik megoldás, ha kifordítod a kelyhet úgy, hogy a szár belül legyen.

Vannak olyan intimkelyhek, amelyek bármelyik (alacsony, közepes, magas) méhnyakállás esetén használhatók, ezek az ún. menstruációs korongok, másnéven diszkek (menstruációs disc).

Intimkehely alacsony méhszájhoz (nagy valószínűséggel le kell majd vágnod a szárát)

- Tieutcup intimkehely (S méret, L méret egyaránt)

- Femi.Eko menstruációs korong

- Femme menstruációs korong

Intimkehely közepes méhszájhoz:

- Tieutcup intimkehely (S méret, L méret egyaránt)

- Femi.Eko menstruációs korong

- Femme menstruációs korong

- Femintimate Éve intimkehely

- Satisfyer intimkehely

 

Intimkehely magas méhszájhoz:

- Femi.Eko menstruációs korong

- Femme menstruációs korong

A kehely kapacitása is fontos paraméter, főként ha erős a vérzésed. Persze lehet egy kisebb kelyhet gyakrabban üríteni, de kényelmesebb, ha ritkán kell foglalkozni vele. A kehely mérete alapvetően meghatározza a kapacitását, de egyes gyártók relative kis méret esetén is elég nagy kapacitást tudtak elérni a forma optimalizálásával.

Ha még nem használtál intimkelyhet, a tampon- / betétcsere gyakorisága segít belőni, hogy milyen kapacitású kehelyre van szükséged.

Ha a normál vagy mini tampont elég volt 4-6 óránként cserélni, akkor a vérzés mondható enyhének, illetve normálnak.
Ha a normál vagy mini tampont 2-4 óránként kellett cserélni, az már a normál vérzés, ilyenkor már egy M-es méretű kehely jó lehet.
Ha a normál vagy szuper tampont 1-2 óránként kellett cserélni, akkor erős vérzésről beszélünk, itt már az L-es mérteű kehely lesz számodra a megfelelő.
A betéttel ugyan ez a helyzet: 1-2 óránként cserélésnél (ha megtelt a betét) akkor erős vérzésről beszélünk, 2-4 óránként normál, 4-6 óránként enyhe.

Intimkehely enyhe vérzéshez:

- Tieutcup intimkehely (S méret)

- Femi.Eko menstruációs korong

- Femme menstruációs korong

- Femintimate Éve intimkehely

- Satisfyer intimkehely

Intimkehely közepes erősségű vérzéshez:

- Tieutcup intimkehely (S méret, L méret egyaránt)

- Femi.Eko menstruációs korong

- Femme menstruációs korong

- Femintimate Éve intimkehely

- Satisfyer intimkehely

Intimkehely erős vérzéshez: 

- Tieutcup intimkehely (L méret)

- Femi.Eko menstruációs korong

- Femme menstruációs korong

Az intimkehely tisztítása:

A legtöbb gyártói ajánlás szerint a menstruáció előtt és/vagy után kell sterilizálni a kelyhet, közben elegendő a sima tisztítás (tiszta vízzel, semleges szappannal), mert az orvosi szilikonon nem tapadnak meg a baktériumok. Ha hajlamos vagy a fertőzésekre vagy biztosra akarsz menni, fertőtlenítheted minden alkalommal, amikor kiveszed, vannak erre gyors módszerek is. Sterilizálni legalább egyszer mindenképp kell minden ciklusban, használatba vétel előtt vagy a menstruáció befejezése után.

Mit tegyél, ha olyan helyen kell kiürítened a kelyhet, ahol nincs víz?

Nyilvános vécében, vagy ahol a mosdó a közös térben van, a kiürítés után töröld át nedves intim törlőkendővel, de érdemes a cserét az otthon töltött órákra időzíteni. Ha előre tudsz készülni, vigyél magaddal egy flakonban vizet (sport kupakkal még egyszerűbb használni). Ha nincs kéznél, az sem probléma, egyszerűen töröld át wc-papírral vagy papírzsebkendővel (vigyázz, hogy ne maradjanak rajta papírdarabkák), vagy nedves (intim) törlőkendővel és tedd vissza, de amint lehetséges, mosd át vízzel és szappannal is.

Az intimkehely fertőtlenítése:

- forralás (kifőzés): 3-5 percig edényben, ecetes / citromsavas vízben (hogy az esetleges vízkő ne üljön ki a kelyhen)

mikrohullámú sütőben, kifejezetten intimkehelyhez alkalmas sterilizáló pohárban (pl. Tieutcup sterilizáló pohár)

 

Az intimkehely felhelyezése:

  1. Mosd meg alaposan a kezed!
  2. Helyezkedj el a számodra legkényelmesebb testhelyzetben (felhelyezheted az intimkelyhet guggolva térdeplő testhelyzetben is, vagy állva egyik lábadat magasabbra helyezve)
  3. Hajtogasd össze a kelyhet (legnépszerűbb az úgynevezett C-hajtás)
  4. Helyezd fel a hüvelybe. Az intimkelyhet hasonlóan helyezzük a hüvelybe, mint a tamponokat, de az a hüvelyben alacsonyabban helyezkedik el, mint egy szokásos tampon. Az összehajtogatott kelyhet tartsd szorosan egyik kezedben, lehetőleg a tölcsér alját fogva, majd a másik kezeddel tárd fel a hüvelybemenetet. A kissé a farokcsont irányába megdöntött kehely felső végét helyezd a hüvely kezdeti szakaszába, majd told felfelé a hüvelyben addig, amíg a kehely szára is a hüvelybe kerül, ekkor enyhén forgasd el a tengelye körül azért, hogy a kehely teljesen kinyíljon és létrejöjjön a vákuum.
  5. Győződj meg róla, hogy a vákuum kialakult: mozgasd előre-hátra, jobbra-balra, húzd lefelé, ha a kehely nem mozdul, kialakult a vákuum. A menstruációs kehely szára a felhelyezés és eltávolítás megkönnyítését szolgálja. Amennyiben kényelmetlennek érzed, lerövidíthető, ollóval a megfelelő hosszúságúra szabható. Figyelem! Ha túl sokat levágsz a szárból, a kehely megsérülhet, ekkor alkalmatlanná válik a menstruációs vér összegyűjtésére. 

Ha biztosra szeretnél menni, az intimkehely mellé kiegészítő védelem gyanánt hordhatsz menstruációs / tisztasági bugyit is, így biztosan nem fog baleset érni.

Drágább vagy olcsóbb, netán "kicióccókínai" kehely?

A legtöbb intimkehely szilikonból készül, ám nem mindegyik szilikon egyforma. Az orvosi szilikon szigorú előírások betartásával gyártott, nagy tisztaságú termék, jó esetben ebből gyártják az intimkelyheket. Az orvosi szilikon előállítása drágább, de különböző lágyítók, adalékanyagok hozzáadásával hasonló puhaságú és kinézetű intimkelyhek készülnek élelmiszeripari szilikonból. (Ilyen nem megbízható, olcsó kelyhek találhatók némely oldalon, pl. Aliexpress.) Mivel napokig hordod a testedben, menj biztosra, és olyan intimkelyhet válassz, amelyből garantáltan nem fognak az egészségedre káros anyagok kioldódni, ne dőlj be a gyanúsan olcsó ajánlatoknak. Egy nem megfelelő minőségű intimkehely ráadásul többet árt, mint használ: amellett, hogy az egészségkárosító hatása magas, sok nőgyógyászati panaszt okozhat a kioldódó vegyi anyagoknak köszönhetően, és sokkal többet költ utána az ember lánya az egészségének helyrehozatalára, orvosokra, mint amennyit spórolni szeretett volna eredetileg. Szóval érdemesebb befektetni inkább egy drágább, árban középkategóriás intimkehelyre, mert mindent összevetve jobban behozza az árát. Ugyanez igaz a nem megfelelő minőségű textilek felhasználásával készült menstruációs bugyikra és mosható női betétekre is.

Platina katalizátoros eljárással még tisztább, peroxid-mentes szilikon készíthető, ilyen kehely pl. a Femintimate Éve intimkehely.

A megbízható kelyhek listája hosszú; vannak közöttük drágák, kevésbé drágák és olcsóbbak is, de tartsd szem előtt, hogy az intimkehely egy hamar megtérülő befektetés, amelyet hosszú évekig használhatsz, megfelelő tisztítás, kezelés mellett.

Tiéd a döntés, és ebből adódóan a felelősség is.

Nálunk csak olyan intimkelyheket és menstruációs korongokat találsz, amelyek megbízható gyártási technológiával, kiváló minőségű alapanyagokból készülnek.