Egyedi design  *  Innovatív textilek  *   Kisszériás termékek  *  Ingyenes szállítás 35000 Ft felett

Kérdésed van? Írj nekünk az info@timodesign.hu e-mail címre!

Blog

Mosási kalauz

2021.03.20 16:49
Mosási kalauz

A termékek minőségének és tulajdonságainak megőrzéséhez fontos betartani néhány irányelvet. 

Mosható női betétek és menstruációs bugyik kezelése és mosása

A termékek minőségének és tulajdonságainak megőrzéséhez fontos betartani az alábbi irányelveket.

Első használat előtt célszerű az új terméket kimosni, kiöblíteni.

Használat után a betétet / menstruációs bugyit öblítsd ki hideg vízzel. Szükség (foltok) esetén marhaepe- vagy mosószappannal dörzsöld be a foltot, hagyd rajta 5-10 percig, majd újra öblítsd ki hideg vízzel.

Ezután mosás maximum 40°C-on, enzimmentes mosószerrel (mosógépben, mosóhálóban). A legtöbb drogériában és az ismertebb multi üzletek polcain is megtalálhatók az enzimmentes mosószerek, de bioboltokban, ökotermékek értékesítésével foglalkozó webshopokban is beszerezhetők.

A mosószerben lévő enzimek (különösen a celluláz enzim) károsítják a cellulózrostokból felépülő textilszálakat (pamut, biopamut, modal). A mosószer szappantartalma ne haladja meg az 5%-ot, mivel eltömítheti a textilszálakat, ezáltal csökkenhet a betét nedvszívó kapacitása.

Öblítő használata kerülendő, mert úgyszintén csökkentheti a termék nedvszívó képességét, azonfelül bőrirritáló is lehet. Mosóparfüm használata viszont megengedett.

Ne használj fehérítőt (és ecetet se pl. öblítéshez), mivel károsítja a nedvességzáró réteget.

Mosószódával, mosódióval, valamint nátrium-perkarbonáttal való mosás nem ajánlott!

A mosószóda lerakódik a textilszálak közé, roncsolja azokat. A mosódió magas szaponin tartalma miatt kerülendő, ugyanis a szaponin eltömíti a textilszálakat, ezáltal csökken a mosható női betét / menstruációs bugyi nedvszívó kapacitása.

A nátrium-perkarbonát nem más, mint mosószóda (nátrium-karbonát) és hidrogén-peroxid vegyülete. Vízben oldódva a nátrium-perkarbonátból mosószóda, víz, valamint aktív oxigén keletkezik.

A betétek, menstruációs bugyik nem szárítógépezhetők, nem vasalhatók!

Világos színű betétnél, ha nem jött ki teljes mértékben a folt, akkor se aggódj! Tedd ki napra, az UV-sugarak remek folteltávolítók. Eredmény: száradás után foltmentes betét.

Extra mosási tipp: a betéteket / menstruációs bugyikat nem muszáj egyesével kiöblítened, kimosnod használat után, ezt megteheted egyben is a ciklusod végén. Addig tárolhatod őket "szárazon" (öblítés nélkül) egy nedvességzárós tasakban. Ne aggódj, ki fognak jönni a foltok és tiszták lesznek a betétek!

Az "összegyűjtött" betéteket beteszed a mosógépbe, indítasz egy hideg vizes (öblítő) programot, fertőtlenítő hatású öblítővel, mosószeradalékkal, amely már alacsony hőmérsékleten, 20°C-tól hatásos, ezáltal nemcsak a betéteid lesznek higiénikusak, hanem a mosógépet is fertőtleníti.

Eredmény: tiszta, az esetek többségében már a hideg vizes öblítéstől foltmentes betétek, amiket már együtt moshatsz a többi ruhával, a hagyományos módon.