Egyedi design  *  Innovatív textilek  *   Kisszériás termékek  *  Ingyenes szállítás 35000 Ft felett

Kérdésed van? Írj nekünk az info@timodesign.hu e-mail címre!

Blog

Menstruációs fürdőruha működése

Major-Megyeri Tünde
2023.05.07 10:00
Menstruációs fürdőruha működése

Az alábbi blogbejegyzésünkben a menstruációs fürdőruha, bikini alsó felépítéséről és működési elvéről olvashatsz.

A Timo design menstruációs fürdőruha alsó tencel nedvszívó magjának köszönhetően megvéd az átázástól a vízben és a parton egyaránt. 

Felépítése:

- Külső anyaga: poliamid (fürdőruhaanyag)

- Középső réteg: laminált tencel (nedvességzáró réteggel ellátott méhsejt textúrájú nedvszívó anyag) - ez a textil felelős azért, hogy a bikini alsó kívülről ne engedje be a vizet, belülről pedig ne engedje ki a vért. Méhsejt textúrájának köszönhetően a vér egyenletesen eloszlik a nedvszívó magban.

- Belső része: fürdőruha bélés (poliamid), dry-tech mesh (poliészter) - utóbbi  anyagnak köszönhetően a vér azonnal a középső rétegbe áramlik, ahol egyenletesen szétoszlik, és nem pedig a szélek, combrész felé áramlik.

Vízben a menstruációs vérzés áramlása lassul, enyhébb lesz.

Működése:

A felhasznált textilek (poliamid külső, poliészter belső) tulajdonságukból adódóan "víztaszítóak", vagyis nem szívják meg magukat vízzel. A nedvszívó mag nedvességzáró hátoldalának köszönhetően nem engedi a vizet a belső rétegek felé, ezáltal a bikini alsó nem nehezedik el. A nedvszívó tencel a menstruációs vér felszívására fókuszál, hatékonyan bent tartja azt. 

A nedvszívó tencel tulajdonságai:

️ Elasztikus texturájú anyag

️ Tapintásra puha, légáteresztő, könnyű és kényelmes

️ Rendkívül tartós

️ A rugalmassága és erős tartása miatt nagyon jó alapanyag a nagy terhelésnek kitett daraboknak, emiatt kedvelik a sportruha gyártók

️ Környezetbarát: a gyártása során nem keletkeznek mérgező anyagok, amik az egészségre, vagy a környezetre káros hatással lennének; az alapanyagként használt cellulóz pedig az erre a célra ültetett, jól karban tartott erdőkből származik. Ezen felül a fák gondozása során nincs szükség kiegészítő öntözésre és permetezésre. (a pamuttal* ellentétben, melynek termesztése erősen víz, munka és vegyszerigényes)

️ A tencel felszívja a nedvességet – ez az anyag jobban szívja a nedvességet (a test kipárolgását is), mint a pamut*. Emiatt a tencel szál az ideális választás olyanok számára, akik az átlagosnál izzadósabbak, vagy a bőrük kifejezetten érzékeny a nedvességre. Különösen igaz ez a nedves, párás helyeken élők számára.

Blogbejegyzésünkben említettük a *pamutot, de csak a tencellel való összehasonlítás céljából. Értelemszerűen pamutot nem használunk fürdőruha gyártáshoz. Nemcsak azért, mert nem alkalmas hozzá, hanem mert nagyon hamar megszívja magát nedvességgel, ebből adódóan elnehezedik, ráadásul lassabban is szárad, mint a poliamid és poliészter anyag. Fürdőruhánál pedig előny, ha minél gyorsabban szárad.

Éppen ezért az általunk készített menstruációs fürdőruha alsók multifunkcionálisak: nemcsak fürdéshez, úszáshoz használhatók, hanem menstruációs alsóként, bugyiként is viselhetők, nyaraláson / vakáción túl. Míg fordítva nem: a menstruációs bugyi CSAK menstruációs alsóként funkcionál, fürdőbugyiként, menstruációs fürdőruhaként nem!